NOPALOVÉ PIVO
V prosinci 2012 jsem požádal ing. Šuráně o zapracování nopalu do výroby piva v klasickém pivovaru. Cílem bylo připravit výrobek, jenž by nopal přiblížil Čechům i světu ve formě, které nejlépe rozumí.
14. února 2013 jsem v Praze představil 11° CERVEZA NOPAL za účasti velvyslance Spojených států mexických, jeho excelence Josého Luise Bernala, mého přítele Miguela Angela Davila a předních odborníků z oblasti piva, tisku a veřejnosti. Při výrobě jsme se zaměřili na přímou aplikaci nopalu do základní suroviny pro výrobu piva. Upravili jsme rmutovací proces tak, abychom snížili obsah tuků a bílkovin na minimum.
Zvolili jsme český ležák, protože jde o výrobně nejsložitější druh piva. Pokud se povede aplikovat nopal do českého ležáku, do ostatních druhů piv to již bude snadné. Provozní várka byla uvařena koncem roku 2012, pivo bylo uvařeno dekokčním postupem, hlavní kvašení probíhalo jako u českého ležáku do 12° C. Pivo potom dozrávalo měsíc v ležáckém sklepě. Vytvořili jsme celou škálu piv – nealkoholické, pivo pro diabetiky a celiaky a 8 až 18stupňové pivo.
Použité suroviny – český trh
- český slad
- nopalová mouka
- chmelení: granulovaný chmel, odrůda Smaragd
- kvasnice: lager W34
Hlavní kvašení:
- zákvasná teplota 8° C
- maximální teplota 12° C
- prokvašení při sudování 65 %
- doba hlavního kvašení 7 dnů
Dokvašování:
- doba dokvašování 30 dnů
- teplota dokvašování 2° C
- hradicí tlak 0,8 bar
Parametry piva:
- původní stupňovitost 11,5 %
- obsah alkoholu 4,8 %
Použité suroviny – mexický trh
- specifikace piva: Pale Ale
- slad Pale malt
- nopalová mouka
- granulovaný chmel: odrůda Smaragd, nebo mexický chmel Centeniel, Citra (12 g alfa hořkých kyselin/hl)
- kvasnice: Kalifornie Ale
Hlavní kvašení:
- zákvasná teplota 16° max. 24° C
- pro kvašení při sudování 70 %
- doba hlavního kvašení 4 dny
Dokvašování:
- doba dokvašování 10 dnů
- teplota dokvašování 2°–4° C
- hradicí tlak 0,5 bar
Parametry piva:
- původní stupňovitost 11,5 %
- obsah alkoholu 5,1 ABV (alkohol Bivolume)
Podařilo se nám uvařit velmi chutné pivo s plným tělem a dobře znatelnou hořkostí. Na intenzivním doznívání stejně jako na výrazném aroma má rozhodující podíl kombinace nopalové chuti s aromatickou odrůdou chmele Smaragd. Nopalové aroma připomíná žitná piva, a přestože je chuť velmi charakteristická, jeho obliba mezi českými konzumenty je vysoká.
Provozní zkoušky zcela jasně prokázaly, že nopal je pro výrobu piva velmi dobře využitelný. A to jak pro výrobu českého ležáku, tak pro výrobu piv typu Ale, Stout a piv pšeničných. Nopalové pivo je zdravé, velmi chutné a potěší znalce piva i pivaře.